Bemutatkozás

Jelenlegi oldal: 6626

Jelenlegi oldal angolul: 3024

Magunkról

Az alapítványt Gonda Géza hozta létre 1993-ban. 1998 óta közhasznú szervezet. Az alapítvány célja, hogy megalapozott tehetségkutatásra építve tevőleges módon hozzájáruljon tehetséges – különös tekintettel az Orosházán és környékén élő, valamint – esetenként – a szomszédos országokból származó magyar és más nemzetiségű fiatalok esélyegyenlőségének megteremtéséhez, esetleges hátrányos helyzetük megszüntetéséhez annak érdekében, hogy iskolai tanulmányaik előmenetele és szakmai fejlődésük elmélyítése töretlen legyen.

Az alapítvány konkrét céljai az alábbiak:

• Első sorban az Orosházán és környékén élő, továbbá a szomszédos országokból származó magyar és más nemzetiségű tehetséges fiatalok magyarországi tanulmányainak elősegítése és támogatása.
  • A határon túli magyarság kulturális életének segítése.
  • A tehetséges fiatalok anyagi támogatása, hogy hazai és külföldi oktatási intézményekben folytathassanak tanulmányokat. Külföldi ösztöndíjakhoz való esetenkénti hozzájárulás.
  • Rendszeres és időszakos kiadványok (például: újság, fordítás vagy tanulmánykötetek idegen nyelvről magyarra, vagy fordítva stb.) megjelentetésének és terjesztésének anyagi támogatása.
  • Feladatainak megvalósítása érdekében igényli az alapítványon kívüli állampolgárok, értelmiségiek és más szakemberek közreműködését, alkalmanként bevonja őket tevékenységébe – meghívott előadók, vendégoktatók alkalmazása a vendég professzúra intézményének meghonosítása, illetve kiterjesztése abból a célból, hogy a tehetséges fiatalok minél több szakemberrel kerüljenek kapcsolatba.
  • A határainkon kívül élő előadók alkalmazása Orosházán és környékén, itteni tanulmányútjaik támogatása.
  • Kulturális kapcsolatok kiépítése és a már meglévő hagyományok ápolása Orosháza testvérvárosaiban. Az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, az ünnepek kultúrájának gondozása.
  • Konferenciák megrendezésének és látogatásainak anyagi támogatása.
  • Pályázatok, tanfolyamok, táborozások és kirándulások, versenyek, vetélkedők szervezése, illetve anyagi támogatása.
  • Békés megye történeti, kulturális hagyományainak ápolása, tudományos, művészeti és irodalmi élet gazdagítása!